21 Ocak 2009 Çarşamba

Çikolatalı ve fındıklı yıldız kurabiyeler

Bir kaç gün önce bilgisayarım neredeyse çökmek üzereydi ki nihayet bugün format attırabildik. Yine de henüz tam tamamlanmış değil ama ben duramadım hemen geçtim bilgisayarın başına. Hem yarın ikizlerin beslenmesine koymak için hemde bilgisayarcı gelince ikram etmek için akşamdan biraz kurabiye yapayım dedim. Hem fındıklı, hemde çikolatalı çok lezzetli.

Yine evdeki ve eldeki imkanlarla yarattığım bir kurabiye. Tadı çok güzel oldu, inşallah sizler de beğenirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 pk margarin veya tereyağ
  • 1 sb pudraşekeri
  • 2 yk nutella (veya herhangi başka sürülebilir çikolata)
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu

Biraz da çikolatalı gevrek vardı ben onu da çekip içine ilave ettim.

  • damla çikolata veya herhangi başka bir süsleme

Hazırlanışı:

Margarini ve pudraşekerini iyice birbirine yedirdikten sonra diğer malzemeleri ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Merdane ile 1 cm kalınlığında açıp yıldız şekilleri kesin. Üzerini de damla çikolata veya renkli çikolatalarla (bonibon da olur) süsleyin.

Afiyet olsun...

Furkan'ın doğumgünü pastası

Furkan, doğumgünü için bir yaşpasta yapmamı rica edince bende çocuğu kıramadım tabiiki ve hemen mutfağa girdim. Çocuklara karşı herzaman zaafım vardır.
Bu sefer değişik birşey denemek istedim ve uzun zamandır aklımda olan krema transfer yöntemini kullandım. Bu ilk olduğu için çok muntazam durmamış olabilir ama ben ilk gözağrım olduğu için yinede sizlerle paylaşmak istedim. Daha düzgün olması için en kısa zamanda tekrar denicem. Bende, herzaman önemli anlarda daha önce hiç yapmadığım, değişik birşey denemek istiyorum. Yapsana tarifinden emin olduğun birşey! Hiç olmazsa garantiye almış olursun. Ama yoook. Ben illaki değişik bişey denicem. Aslında en sevmediğim huylarımdan biri ama napalım. Ben böyleyim işte.
İlk deneyimim olduğu için kolay bir resim seçtim.
Sonuçta profesiyonel bir pastacı değilim. Sadece hobi olarak mutfakta uğraşıyorm. Zevk yani....

İyi ki doğdun Furkancığım, nice nice mutlu yıllara inşallah.

Furkan pastayı çok beğendi, tadı da gerçekten çok güzel olmuştu.
Umarım sizler de beğenirsiniz.

24 cm lik bir kalıp için

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 sb t.şek
  • 1 sb - 2 yk un
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1/2 sb s.yağ
  • 1/2 sb muzlu süt
  • 2 yk kakao
  • 2 yk nutella
  • 2 yk m.nişastası

Krema için:

  • 3 yk un
  • 7 yk tozşeker
  • 2.5 sb süt
  • 1 pk kremşanti(tarife göre hazırlanır)

Üst süslemesi için:

  • 1 pk kremşanti

Kenar süslemesi için:

  • ince kıyılmış fındık

Krema transferi (buttercream)için:

  • 1 pk margarin ( veya 1/2 pk marg. + 1/2 pk tuzsuz tereyağ)
  • 4 sb p.şekeri
  • 1 vanilya
  • kullanacığınız resime göre gıda boyaları

Buları birbirine katıp iyice çırpalım. Kullanımına göre kaselere ayırıp renklendirebilirsiniz. Yağlı kağıttan huniler yapıp sıkma torbası olarak kullanmak daha kolay oluyor. Bu krema buzlukta yaklaşık 4 ay saklanabiliyor. Kullanacağınız zaman bir gün önceden buzdolabına indirmeniz yeterli. Fakat çok yağlı olduğundan çok fazla tercih edilmeyebilir. Bende zaten sadece transfer için kullandım. Diğer yerlerine ayrı bir krema kullandım.

Hazırlanışı:

Pandispanyayı herzamanki gibi yine akşamdan pişirip streç folyoya saralım.

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayıralım. Beyazları bir fiske tuz ile kar haline getirelim. Sarılar tozşeker ile beraber iyice rengi açık sarı olana kadar uzun uzun çırpalım. Daha sonra buna kuru malzemeler hariç diğerlerini ilave edelim. Kuru malzemeleri de ayrı bir yerde hep birlikte eleyelim. Ben birkaç kez eliyorum. En son yumurta beyazlarını ilave edip tahta kaşıkla karıştıralım. Söndürmeden yavaş yavaş karıştırmak lazım.

Kalıbı yağlayıp, unlayalım. Pandispanya hamurunu kalıba dökelim ve orta ısıda yaklaşık 50 dk pişirelim. Sonlarına doğru kontrol etmeyi unutmayın. Kürdan batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer kürdan hamurlu çıkıyorsa pişmemiştir. Temiz çıkıyorsa pişmiştir.

Kremayı da akşamdan pişirip dolaba koydum ben. İyice soğuması için.
Ertesi gün kremşanti yi kremaya ilave edip iyice çırptım.

Donmuş krema transferi için http://hanimis.blogspot.com/2006/12/donmu-krema-transferi_19.html buraya bakınız. Bende burdan tarifini aldım ve ilk defa denemiş oldum. Bu arada blogcu arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Çok güzel anlatmış ve ayrıntılı anlatmış.

Ben saate iyi bakmadığımdan fırını erken açmıştım ve böylelikle pandispanyam biraz indi. Ancak ikiye bölebildim. Sizin iyi kabarırsa 3 e bölerseniz daha güzel olur.

Pandispanyayı ikiye bölüp muzlu süt ile ıslatalım ve kremayı üzerine sıvayalım. Üzerine çikolata muz dilimleri koyduktan sonra tekrar biraz krema koyalım ve bunun üzerine de çikolata parçacıkları koyalım. Pandispanyanın ikinci katını da ıslatıp en üste yerleştirelim. Kalan kremayı da pastanın etrafına sıvayalım.
Kenarlarını çekilmiş fındıkla kaplayalım.
Süsleme aşamasını daha önceki yaşpasta tarifimde slayt gösterisi ile ayrıntılı vermiştim.

Pastanın kenar süslemelerini yaptıktan sonra üzerine hazırladığım krema transferini yerleştirdim. Tekrar kremşanti hazırlayıp sıkma torbasına koydum ve şekilli sıktım. Bozuk olan yerlerini düzelttim.

Kalan yağlı kremamı mikrodalgada azıcık ısıtıp erittim. Krema sıkma torbasına koyup kenarlara şekilli şekilli sıktım.

Artan yağlı kremamı (buttercream) da buzdolabı poşetlerine koydum ve derindondurucuya attım.

Afiyet olsun....

19 Ocak 2009 Pazartesi

Boykot

Bende savaşa "HAYIR" diyenlerdenim.

Haydi hep beraber el ele verelim ve sıcacık evlerimizde oturduğumuz yerden sesimizi duyuralım.

Aslında listeyi inceleyince şok oldum. Aralarında benim de kullandığım o kadar çok ürün var ki, fakat nefsimi terbiye etmeye ve bunlardan uzak durmaya çalışacağım. Bu (oradaki insanların yaşadıklarının yanında) küçük bir fedakarlık olur herhalde.

Bundan sonra sloganımız: yerli malı
yurdu malı
herkez onu kullanmalı.....

Bunlar en sevdiklerim, ama pes etmek yok.


Bunlar da öyle ama hala pes etmemekte kararlıyım







Hergün yüzlerce ölen müslüman kardeşlerimize tüm dünya seyirci kalıyor. Gelin biz seyirci kalmayalım. En azından tükettiğimiz ürünlere dikkat ederek tepkimizi belirtebiliriz diye düşünüyorum.

18 Ocak 2009 Pazar

Aşure


Bu ay muharrem ayı, bilindiği gibi bu ay içerisinde aşure pişirilir ve dağıtılır. Acaba neden diye sordum kendime ve birazcık araştırdım. Bulduklarımı sizlerle de paylaşmak istedim.


(alıntı:www.kursatsenturk.com)

Aşure, orjinali “Aşura”, Arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir


Hüseyin ibn Ali ve beraberindeki 72 müslüman hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Aralık 680) Halife Yezid’in emriyle günlerce aç ve susuz bırakıldıktan sonra öldürüldükleri için o güne “Aşura Günü“ denilmiştir.


Ayrıca Aşure gününde olduğu iddia edilen çeşitli olaylar vardır:


Âdem peygamberin işlediği zelleden (hata veya sürçme) sonra ettiği tövbenin kabulü, Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, İdris peygamberin diri olarak göğe yükseltilmesi (çıkarılması), Yakub peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyyüb peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, İsa peygamberin doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi (çıkarılması). Bu olayların hepsi İslam dini içinde önemli bir yere sahip olan mucizelerdir. Yine de bu olayların Aşure Günü gerçekleştiğine dair İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an’da bir ifade bulunmaz. Ayrıca bu olayların birçoğuna Musevilik ve Hristiyanlık’ta da inanılır.


Aşure tatlısı
“Aşure Çorbası”, Aşure ismi verilen tatlının ortaya çıkışına dair bir inanış mevcuttur. Aşure Çorbası da denBu inanışa göre, İslam dininde inanılan peygamberlerden olan Nuh’un tufandan sonra Aşure Günü’nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamıştır. İçinde birçok farklı malzemenin kullanıldığı ve bir gelenek olan bugün hâlâ Aşure Günü müslümanlarca yapılan aşure tatlısının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir. Aşure Günü aşure pişirmek sadece bir gelenektir, dini bir önemi yoktur, bir ibadet değildir. Alevilikte çok kutsaldır ve sadece Muharrem ayında pişirirler ve komşulara dağıtılır. Tunceli, Erzincan yöresinde “Germiya İmamu” (12 İmamların Çorbası) olarak adlandırılır.
Gelelim tarifine:
  • 2 sb yarma (dövme)
  • 1 sb nohut
  • 1 sb kurufasulye
  • 1 sb elma kurusu
  • 1 sb kayısı kurusu
  • 1 sb üzüm kurusu
  • 1 sb şeftali kurusu
  • 1/2 sb pirinç
  • 6 sb tozşeker
  • ceviz
  • nohut
  • tarçın

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri akşamdan sıcak suya ıslıyoruz. Yarmayı ıslamadan önce iyice yıkamak gerekiyor.

Sabah önce yarmayı, nohut'u ve kurufasulye'yi iyice pişene kadar haşlıyoruz. Pişmeye yakınken içine pirinci ve kuru meyveleri atıyoruz. Biraz daha birlikte pişiyorlar. Sonra şekeri ilave edip biraz daha birlikte pişiriyoruz. Biraz daha koyu bir kıvam istenirse içine 2 yk nişasta ilave edilebilir.

Kase'ye servis yaparken üzerini ceviz, nohut ve tarçın ile süslüyoruz.


Bu da benim ilk aşurem. Sizler için önce daha güzel bir fotoğraf koymak istedim.Benimkinin görüntüsü okadar güzel olmasa da tadı çok güzeldi. Ben çok acemi bir aşure pişiricisi olarak tarif vermek haddime değil, fakat bu tarifi bu işi çok iyi bilen bir bayandan aldım. Bu yüzden yayınlamakta bir sakınca görmüyorum. Tam tuttu tarif. Bu işin en güzel kısmı herkeze aşure dağıtmak oldu. Benim kızım tam bir tatlı canavarı olarak tam 5 kase aşureyi tek başına yedi. Yani 2 günün içerisinde... yiyen herkez de çok beğendi.
Afiyet olsun...



Meral'in davet sofrası

Aslında bu canım kardeşim Meral'in yeni yılda davetiydi. Ben fırsat bulup vaktinde yayınlayamadım. Kısmet bugüneymiş.

menü:
  • fırında sütlaç
  • poğaça
  • amerikan salatası
  • havuç salatası
  • loempia (çin böreği)
  • milföylü börek

Tavuklu çin böreği

Malzemeler:

  • 2 yufka
  • 2 tavukgöğsü
  • bezelye/havuç garnitürü
  • tuz
  • arzuya göre baharat
  • yumurta
  • galeta unu

Tavuk göğüsünü haşladıktan sonra tel tel ayıralım. Sonra garnitürü ,tuzu ve baharatlarını ilave edelim.

Yufkaları tezgahın üzerine açalım ve 4'e veya 8'e bölelim. Eğer biraz büyük isterseniz 4'e bölün, biraz daha küçük isterseniz 8'e bölün.

Yufkanın enli kısmına tavuklu harç'dan koyalım. Kenarlarını içe katladıktan sonra enlice saralım. Ucunu suya batırıp yapıştıralım.

Yumurtaları çırpalım ve sardığımız böreklerin üzerine bir fırça yardımıyla sürelim. Heryerine yumurta sürdükten sonra galeta ununa batıralım.

Altın sarısı gibi kızarana kadar bol yağda çevirerek kızartalım. Çok çabuk kızardığı için dikkat etmek gerekiyor.

Afiyet olsun....


Milföylü börek

Malzemeler :

  • 1 pk milföy
  • kıyma
  • soğan
  • maydanoz
  • tuz
  • baharatalar

Hazırlanışı:

Kıymaları soğanla beraber kavuralım ve ince doğranmış maydanozu ilave edelim. Tuzu ve baharatları da arzuya göre ilave edelim.

Milföyleri iki tane üst üste koyup merdane yardımıyla biraz büyütelim. Üzerine hazırlanan harcı yayalım ve rulo gibi saralım. Sonra 2 parmak kalınlığında dilimleyelim ve fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpelim.

180 derecede kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirelim. Yaklaşık 15 dk. Zaten milföyler çabuk pişiyor.

Afiyet olsun.

Not: İç harcı arzuya göre değiştirilebilir. Ispanak,muz vs. olabilir.

Fırında sütlaç

Malzemeler:

  • 1 lt süt
  • 1/2 sb t.şek.
  • 1 çb pirinç
  • 1 pk vanilya
  • 1.5 yk mısır nişastası

Hazırlanışı:

Önce süte şekeri ve vanilya'yı ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Ayrı bir tencerenin içerisinde, iyice yıkanmış, pirinci üzerini az geçecek kadar su ile yumşayıncaya kadar haşlıyoruz. Bu arada süt şeker ile bütünleşene kadar kaynatılıyor. Pirinç yumşayınca süt'e ilave ediyoruz. Yaklaşık bir yarım saat daha kaynatırsak yeterli olur. Bir kasenin içerisinde nişastayı biraz soğuk süt veya su ile ezip üzerine sıcak sütten azar azar ilave ederek ılıtıp tenceredeki süte ilave ediyoruz. Biraz katılaşana kadar kaynatıyoruz(yaklaşık bir 10 dk daha). Çok fazla katılaşmasın. Sütlaç pişirirken başından sonuna kadar yanından ayrılmayıp takip etmekte fayda var.

Sütlaçları ısıya dayanıklı kaplara dolduralım ve fırın tepsisine dizelim. Yarısına gelecek şekilde tepsiye su koyalım. Üzeri kızarana kadar fırınlayalım.

Poğaça

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
4 yemek kaşığı toz şeker
2,5 çay kaşığı tuz
3/4 su bardağı sıvı yağ
4,5-5 bardak kadar un
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Toz şekerle mayayı eritelim. Su, süt, yağ, tuz ilave edelim. Unu yavaş yavaş ilave edelim. Birden eklerseniz sert bir hamur olabilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp tezgahın üzerine aralıklı dizelim. Küçük gibi görünse de yanılmayın, mayalanınca yeteri büyüklükte oluyor. Hepsini dizdikten sonra elinizin kenarı ile tam ortalarından bir kesik atın. Sonra ortalarına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım ve iki kenarı parmaklarımızın ucuyla bastırarak iyice yapıştıralım. Parmakların izi çıksın. Pişince de güzel oluyor böylece. Hem açılmıyor. Bu şekilde tepside bekletelim ve tepsi mayasının gelmesini bekleyelim. Serin bir ortamda biraz daha uzun sıcak bir ortamda daha kısa sürebilir.

Kabaran poğaçalara yumurta sarısını çok hafif hareketlerle sürün.(dilerseniz yumurta yerine yoğurtta sürebilirsiniz...)250 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Çok çabuk pişiyor dikkatli olun. Pişen poğaçaların üzerine (bilenler için: ekmek sular gibi) hafiften su serpiştirelim. Çok fazla serpip tamamen ıslanmasın. Hafifçe serpelim ve temiz bir havlu örtün. Bu şekilde poğaçalarınız yumşacık oluyor. Biraz ılınınca servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun....

Çikolatalı-neskafeli muffinler

Bugün pazar, malum, benim için çocukluğumdan beri haftanın en sıkıcı günlerinden biri. Bunun ikizler için böyle olmasını istemediğimden her pazar onlarla etkinlikler yapmaya çalışıyorum. En azından ileride pazar günlerini güzel hatırlasınlar diye. Böylece bu günümüzü güzel bir kahvaltı ile başladık, sonra hava da güzel olunca bisikletleri de alıp şöyle sahile doğru indik. Acıkmış bir vaziyette eve kendimizi zor attık. Çocuklar dvd seyrederken bende onlara bol çikolata parçacıklı, mis gibi, muffinler hazırladım. Birazcık emprovise ettim, sonuç harika oldu.




Bunlar canım annemin hollanda'dan getirdiği güzel muffin kabları. Onları çok seviyorum, rengarenk, insanın canı muffin yapmak istiyor...





İçlerine bir de kağıt kalıplardan yerleştiriyorum. Hem kolay çıkıyorlar hem de kalıplarım fazla kirlenmiyor.






Gelelim muffinlerin tarifine:





Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 sb tozşeker
  • 150 gr yumşak margarin
  • 1 sb muzlu süt (1 küçük paket)
  • 2 tatlı kaşığı neskafe (granül)
  • 3 tane fındıklı çikolata bar
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 2 yk kakao
  • 3 sb un
Royal icing:
  • 1 yumurtanın akı
  • 1 sb ince çekilmiş pudra şekeri (birkaç sefer eleyin)
  • 2 çk limon suyu

Hazırlanışı:

Yumurtaları ve tozşekeri iyice krema haline gelene kadar çırpıyoruz. Rengi açık sarı olana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Sonra içine margarin, süt ve neskafe ilave ediyoruz. Bu arada kuru malzemelerin hepsini birlikte bir kabın içerisine eliyoruz. Bunları da ilave ettikten sonra en son minik minik doğradığımız çikolataları ilave ediyoruz.

Muffin kalıplarımızın içerisine kağıt kalıpları yerleştirdikten sonra 1 dolu yemek kaşığı kek hamurunu içlerine dolduruyoruz. Yarısına kadar gelmesi lazım.

150 derecede, önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 20 dk pişiriyoruz.

Piştikten sonra fırından çıkarıp biraz soğumasını bekliyoruz.

Bu arada royal icing'i hazırlıyoruz. Malzemeleri bir kaba alıp iyice çırpıyoruz. Arzuya göre bir kürdanın ucuyla gıda boyası ilave ediyoruz.

Kekler soğuyunca üzerlerinde yamukluklar varsa bunları bıçak ile düzeltiyoruz. Üzerini düz bir hale getirdikten sonra, bir sıkma torbası yardımıyla, royal icing'i sıkıyoruz. Arzuya göre süslemelerle de görüntüyü tamamlıyoruz. Ben yine Hollanda'dan gelen minik çiçekleri, rengarenk şekerlemeleri ve yenebilir inciler kullandım.

Afiyet olsun....










































































Damalı kurabiye


Bu kurabiyerde en önemli şey herkatların aynı incelikte olması ve boyutlarının da birbirine eşit olmasıdır. Keserken bir cetvelden faydalanabilirsiniz.
Malzemeler:
210 gr tereyağ
125 gr toz şeker
1 yumurta
380 gr un
1 paket vanilya
70 gr kakao
Hazırlanışı:
Kakaolu ve sade olmak üzere iki ayrı hamur hazırlamamız gerekiyor. Sade hamuru yukarıdaki malzemeleri kullanarak yaparken kakaolusu için unu 100 gr eksiltip yerine 70 gr kakao ekleyerek hamuru hazırlıyoruz.
Yağ ve toz şekeri iyice yoğuruyoruz. Yağ ve şeker bir bütün haline geldikten sonra yumurtayı karışıma ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Vanilya ile karıştırdığımız unu yavaş yavaş ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Kakaolu hamuru yaparken un,vanilya ve kakao karışımını azar azar ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz. Ancak yoğurma işlemini uzun tutmayarak sadece malzemelerin birbirleri ile karışmasını sağlamamız gerekiyor. Her iki hamur hazır olunca ikisini birlikte dinlenmesi için strechleyip buzdolabında bir saat bekletiyoruz. Eğer vaktiniz yoksa daha kısa bir süre buzlukta da bekletebilirsiniz. Buzdolabından çıkardığımız hamurları 1/2 cm kalınlığında açarak her birinden 3'er adet aynı boyutta dikdörtgen elde ediyoruz. Elimizdeki 6 hamurun her birinin arasına bir fırça yardımı ile su ya da yumurta akı sürerek bir kakaolu bir sade olmak üzere üst üste diyoruz.
Hamurların kolay şekil alabilmesi ve kesilebilmesi için üzerinde çalıştığımız hamurun yarı sert olmasına dikkat etmemiz lazım. Bu yüzden sade ve kakaolu olmak üzere dizdiğimiz hamurları strechleyip hamurun biraz daha sertleşmesi için tekrar buzdolabında bekletiyoruz.Daha sonra hamurun yanlarında oluşabilecek yamuklukları bir bıçak yardımı ile düzleştiriyoruz. Şekil verdiğimiz hamuru dikine dört eşit parçaya bölüp yatay bir şekilde bir kakaolu bir sade hamur olmak üzere dama şekli vererek yine su ya da yumurta akı yardımı ile birbirine yapıştırıyoruz ve 1 cmlik aralıklarla keserek fırın tepsisine yerleştiriyoruz.


Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurabiyeler hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
Bu arada eğer yukarıdaki malzemeleri kullanarak elde ettiğiniz hamurun fazla olduğunu düşünürseniz fazla gelen hamuru strechleyip derin dondurucuda saklayabilir ve ihtiyacınız olduğunda kullanmak için çözüp farklı kurabiyeler de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun....

16 Ocak 2009 Cuma

Doğumgünü pastası

Yapım aşamaları için slayt gösterisini başlatın.
Kijk naar de slideshow voor de foto's van de bereiding.


http://www.flickr.com/photos/30227706@N02/sets/72157612565271317/show/with/3200173272/


♥ Bugün, yarına dünle beslenerek yol alır. 2009 yılı hepiniz için güzel yüreğinizle birlikte mutluluk getirmesi dileğiyle..... Yeni yılınız kutlu olsun.

Tam da yeni yıl akşamı çocukların teakwon-do hocasının doğumgünü vardı. Bizde kendi çapımızda küçük bir sürpriz parti hazırlayalım dedik. Çocuklarla beraber hocayı şaşırtmayı başardık diyebilirim. Hepimiz ufak tefek hazırlıklar yapıp salona getirdik ve küçük kutlamamızı orada yaptık. Benden de doğumgünü pastasını yapmamı istediler. Elimden geldiği kadar birşeyler yapmaya çalıştım. Yiyenler çok beğendi. Umarım siz de beğenirsiniz.

Malzemeler:
- 1 adet pandispanya
Ara krema için:
- 1 sb muzlu süt
- 1 pk kremşant
-2 adet muzÜst kreması için:
-2 sb süt-2 pk kremşantiÜst süslemesi için:
-1 pk vişneli jöle- çikolatalı süslemeler
-yanları için toz fındık

Hazırlanışı:
Pandispanya için ben bu sefer pastacı dan aldığım bir tarifi denedim. Nefis çikolatalı bir pandispanya. Çok beğendim doğrusu. http://www.pastacı.blogcu.com/ dan bu pandispanyanın tarifini alabilirsiniz. Pandispanyamızı bir gün önceden hazırlayalım ve streç folyo ile tamamen kaplayıp kuru ve serin bir yerde bekletelim. Ben aynı anda iki tane yaptım. Biri hocanın doğumgünü için diğeri de yılbaşı akşamı için.

Arzuya göre bir pandispanya kullanabilirsiniz. Ben daha önce de barbili pastada pandispanya tarifi vermiştim. İsterseniz onu da kullanabilirsiniz.

Pasta kreması olarak ben genelde kremşantiyi çok seviyorum. Her iki şantileri de hazırlayıp dolaba koyalım. Üzerlerine folyo çekersek dolab'taki diğer kokular içine sinmez.Ben buzdolabına ağzı açık birşey koymayı sevmiyorum ama yinede buna rağmen dolab kokusu sinebiliyor.

Pasta tabanımızı 3'e bölelim. Böylece daha yüksek bir pasta elde edebiliriz. Pastanın daha güzel görünmesini sağlıyor. Alt tabanına ara kremamızın bir kısmını sürelim ve üzerine de ince dilimlediğimiz muzların bir kısmını dizelim. Kremayı kenara fazla yaklaştırmayın yoksa diğer katları koyunca taşabilir.

2. katı bunun üzerine koyalım ve aynı işlemi tekrarlayalım.

Şimdi öncelikle kenarları tamamlayıp sonra üst kısmına geçeceğiz. Pastanın kenarlarına da kalan kremayı sıvayalım. Boşlukları dolduralım.

Sonra yağlı kağıttan pastamızın boyuna göre bir parça kesip üzerine yapıştırıcı olarak kullanabileceğimiz herhangi bir şey sürelim. Ben ayva reçelinin suyundan kullandım. Bunun üzerine de fındık kırıntılarını serpiştirelim. Sonra yağlı kağıdı dikkatlice pastamızın kenarına yapıştıralım ve elimizle iyice bastıralım. Yavaşça yağlı kağıdı çekersek fındıkların pastaya yapıştığını görebiliriz.

Şimdi artık pastamızın üst süslemesine geçebiliriz. Kremamızı sıkma torbamıza koyalım ve pastanın kenarlarına istediğiniz şekilde bir sıra krema sıkalım.

Sonra pastanın üstünü de krema ile kaplayalım ve hataları kapatmak için bir sıra daha krema sıkalım.

Şimdi şantinin kenarından başlayarak çikolata süslemelerini yerleştirelim ve önceden hazırladığımız vişneli jöleyi krema sıkma torbamıza alıp ortadan başlayarak spiral şeklinde çizelim.

Afiyet olsun.



Benodigdheden:

Taartbodem:
-4 eieren
-1 beker bakmeel
-1 beker basterdsuiker
-100 gr melkchocolade. 100 gr puur chocolade
-2 eetlepels kakaopoeder
-1 pakje bakpoeder
-1 pakje vanillesuiker
-1 beker turkse yoğurt
- 1/2 beker zonnebloemolie

Decoratie binnenkant:

slagroom en bananen

Decoratie bovenkant:

slagroom
vlaaivulling
chocoladeversiering

of naar smaak iets anders

Voor de zijkanten:
gemalen noten voor aan de zijkant


Bereidingswijze:

Deel de taartbodem voorzichtig in 3 delenZet de onderste deel op een serveerblad. Doe er een beetje van de slagroom en de bananen op.Smeer de slagroom niet helemaal tot aan de kant.

Zet de tweede deel erop en herhaal hetzelfde.
Werk eerst de zijkant af en ga daarna over na de bovenkant. Zorg dat de slagroom goed in alle gleufjes komt. Smeer de zijkant goed in. Bewerk ook de bovenkant alvast een paar cm naar binnen toe. Niet helemaal dicht smeren.

Meet de hoogte van de taart af en knip bakpapier naar maat. Smeer het in met iets dat als plak kan dienen. İk heb jam gebruikt. Doe de gemalen noten erop plakken en houd het voorzictig tegen de zijwant van de taart aan. Zorg dat het er goed aan plakt. Haal daarna voorzichtig de bakpapier eraf. De noten zijn nu geplakt aan de zijkant van de taart. Als er nog openingen zijn kun je met je hand nog wat noten plakken.

Versier nu de zijkant met 1 rijtje slagroom.
Smeer nu de bovenkant helemaal dicht met slagroom. Ga aan de kant nog 1 rijtje over met slagroom zodat de fouten niet meer te zien zijn.

Versier nu de taat met chocolade versieringen en vlaaivulling. Of naar smaak met iets anders.

Smakelijk eten....

Rokoko

Dondurmalı pastaların en güzeli. En sevdiğim lezzet. Adı galiba bir sanat akımından geliyor. Rengarenk oluşu da ondan olmalı. Muhakkak denemenizi tavsiye ederim. Bu ilk denememin fotoğrafı. Daha sonrakilerin boyutunu daha kısa yaptım daha muntazam oldu.
MALZEMELER:
Pandispanya için:
-5 yum.
-1.5 s.b. t.şek.
-1 k.tozu
-1 van.
-1/2 şişe soda
-2 s.b. un

İlave malzemeler:
-1 p.k. dondurma
-krema

Üzerine süslemek için;
-çilek (arzuya göre değişir)

HAZIRLANIŞI:

Pandispanyayı pişirdikten sonra aynı rulo pastadaki gibi rulo yapıp saralım. Biraz beklettikten sonra rulomuzu açıp üzerine bir kat dondurma, onun üzerine de hazır veya kendi hazırladığımız krema dan yayalım. Bu arada renk uyumu çok önemli. Dondurmayı çikolatalı kullanırsanız kremayı çilekli kullanmak güzel oluyor. Renk uyumu zevkinize kalmış. Dondurmayı ve kremayı yaydıktan sonra en fazla 5 cm'lik uzun şeritler halinde pandispanyamızı kesip tek tek şeritleri içten dışa doğru rulolar yapıp dikine tepsiye yerleştirelim. Pandispanyayı kaç cm'lik şeritler halinde keserseniz pastanızın boyu okadar uzun olur. Artan kremayı da üzerine kapattıktan sonra üzerini arzu ettiğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Yaz aylarında muhteşem bir lezzet oluyor. Afiyet olsun....




Rokoko is een "heerlijke" ijstaart. De naam stamt af van één of ander europeaanse kunst stroming. Het moet tussen de jaren 1700-1800 geweest zijn. We gaan natuurlijk geen lange kunst geschiedenis lessen doen, maar het komt erop neer dat het te maken heeft met overdreven veel kleuren en vooral passie. Nou, de kleuren gedeelte klopt in ieder geval. Met deze taart kun je spelen zo veel je wilt. Je kunt het in elke kleur maken. En de passie... ja... die moet je erzelf bijdoen. Voor mij is dat in ieder geval een "must".
İk ga maar snel over naar de bereidingswijze.
Maar eerst:
Benodigdheden:
Voor de bodem:
-5 eieren
-1.5 beker suiker
-1 backing pouder
-1 vanille suiker
-1/2 beker spa rood (of van die kleine flesjes mineraal water, soda, die ze in de turkse winkels verkopen. Daar een halve flesje van.)
-2 bekers gezeefde meel
Voor de vulling:
-1 pakje ijs (Let wel op de kleuren kombinatie met de vulling)
-taartvulling(Wat je zelf lekker vindt.)
erop:
- ik heb aardbijen gebruikt. Dat paste bij mijn kleuren combinatie. Je mag gebruiken wat je zelf wilt.
Bereiding:
Haal de eiwitten en de eigeel uitelkaar en doe ze in verschillende kommen. Zeef daarna alvast al de meel en de bakpoeder samen in een andere kom. Doe bij de eiwitten de suiker erbij en goed mixen totdat je een wit beslag krijgt. Lekker lang doorblijven roeren met de mixer. Als je naar je gevoel onderhand wel lang genoeg gemixed hebt doe dan maar de eigeel en de vanille suiker erbij. Nog even door roeren. Nu kan de gezeefde meel en bakpoeder erbij. Als je niet wilt dat je keuken ineens helemaal wit wordt van de meel moet je natuulijk op de allerlaagste niveau mixen. Daarna kan de mineraalwater (soda) erbij. Nu is het wel belangrijk dat je niet meer zo heel lang blijft door mixen. Heel even tot je een mooi glad mengsel hebt. Beboter de ovenschaal of doe er bakpapier op. Of allebei. De mengsel erop en de oven in. Ongeveer 30 minuten tussen 150-180 graden.Je moet maar kijken. De taartbodem zal ongeveer 3 cm ofzo rijzen. Niet meer. Dus zelf even controleren met een tandenstoker of ie gaar is. Voor degenen die niet weten hoe dit moet:stop de tandenstoker in de taartbodem en trek hem er weer uit. Als er mengsel restjes zijn blijven plakken op het stokje dan is ie nog niet gaar. Als er niks op is blijven plakken dan is ie wel gaar.
Meteen nadat je de taartbodem uit de oven hebt gehaald, moet je het samen met de bakpapier dat er nog onder zit oprollen. Terwijl de taartbodem nog warm is.Daarna op een natte doek zetten en samen met die natte doek oprollen. Een tijdje laten afkoelen. Op deze manier koelt ie snel af en krijgt ie ook meteen een elasticiteit. Straks als je de taartbodem gaat bewerken voorkom je zo dat ie kapot gaat.
Na ongeveer 10-15 minuten mag je denk ik je taartbodem wel uitrollen. Daarna moet je wel snel zijn want als de ijs begint te smelten heb je een probleem. Dan gaat het helemaal lekken en dat moet niet.Zet een beetje van de ijs opzij om het straks erover te doen.
Daarna: strijk er eerst een laagje ijs op en daarna een laagje vulling erover. Of andersom maakt niet uit. Snel even in lange repen van 5 cm snijden. Pak dan één reep en rol het op. Zet het op een diepvries bestendige schaal. Daarna pak je een ander reep en rol je het over de rol die je net op de schaal hebt gezet. En zo ga je telkens weer door totdat alle repen op zijn. Telkens weer er overheen oprollen. Zo krijg je een grote ronde taart. De ijs dat je over hebt gehouden moet je er nu overheen doen. Netjes afwerken en meteen in de diepvries. Net voor het serveren kun je er aardbijen of iets anders op doen.
Deze taart kun je gerust een paar dagen in de diepvries bewaren.
Het is belangrijk dat je de repen 5 cm snijdt want dat wordt de hoogte van je taart. Als ie te hoog wordt gaat ie kapot tijdens het eten. Dit is een foto van mijn eerste poging. İk heb het hier in repen van 7 cm gesneden, en ja hoor hij ging kapot tijdens het eten. Daarna heb ik het met 5 cm geprobeerd en dat ging super.
Nou dat was ie dan. İk hoop dat ie smaakt.
Smakelijk eten!!!!!

Patates pastası

Malzemeler:
-5-6 adet iri boy patates
- konserve mısır
-karışık garnitür
-kornişon ( ben ev yapımı turşu kullandım)
- biraz mayonez
- biraz süt

üzeri için:
-sarmısaklı yoğurt
-yağda yakılmış pulbiber

Hazırlanışı:

Patatesleri iyice yıkadıktan sonra yumşayana kadar haşlayın. Güzelce soyduktan sonra ezelim. Ben rendeledim, çünkü robotta çekince elastiki bir hal alıyor ve sünüyor bu da çok hoşuma gitmiyor. Sonra arzuya göre biraz mayonez ve süt ilave edelim ve iyice yoğurduktan sonra da kalan malzemeleri ilave edelim. İstediğiniz türden bir kaba bu karışımı yerleştirip buzdolabında bir müddet donmasını bekleyin. Daha sonra da ters çevirip üzerine sarmısaklı yoğurt ve yağda kızdırdığımız pulbiberi dökelim. Süsleme arzuya göre. Değişik tür bir patates salatası denemek isteyenlere ideal.

Afiyet olsun.



Fındıklı ve hindistan cevizli kek

Dün akşam canımız tatlı istedi. Bende kalktım bir kek yaptım. Fakat pişermişmez tabiki kekin yarısı gitti. Aslında ben kekin biraz beklemişini severim. Ağzı kapalı bir kabın içerisinde kalınca daha güzel bir aroması oluyor kekin. Fakat dün akşam dayanamadık çocuklarla hemen tükettik. Tesadüf arkadaş da geldi üzerine. Apartmanda kek kokusunu takip ettiğini söyledi. Bir evin içerisinden kek kokusunun gelmesinin çok güzel birşey olduğunu söyledi. Biraz düşününce aslında öyle, değilmi. Bana da hep sıcak bir yuva havası vermiştir. Allah hiçkimsenin mutfağından sıcak kek kokularını eksik etmesin diyelim ozaman ve tarife geçelim.


Malzemeler:
4 yumurta
1,5 subardağı tozşeker
1 vanilya
1/2 paket margarin
1/2 subardağı sıvıyağ
1 sb süt
1 sb kuru üzüm(biraz suyun içerisinde beklerse yumşacık oluyor)
1 sb toz fındık (iri kıyılmışda olabilir)
1 kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 3 sb)
üzerine de bol hindistan cevizi

Hazırlanışı:

Aslında daha önce verdiğim kek ile aynı yöntemi uyguladım bunda da. Sadece içine ilave ettiğim malzemeler farklı. Yumurtaları şeker ile beraber iyice (uzun uzun)çırptıktan sonra sırasıyla diğer malzemeleri ilave ediyoruz.
Kabartma tozunu ve unu ayrı bir kabın içerisine eliyoruz ve kek karışımına ilave ediyoruz. Kek karışımını kalıbımızın içerisine döktükten sonra üzerine bol miktarda hindistan cevizi ilave ediyoruz. Hatta birazını kaşıkla içine yedirdim ben. Sonra biraz daha döktüm üzerine. Önceden ısıtılmış fırında orta ısıda (turbolu fırınlarda 150-180 arası) pişiriyoruz. Keki fırının ortasına yerleştiriyoruz.

Kuru üzümü yumşak olsunlar diye önceden ıslatıp suyunu süzdüm. Fındıkları da ilave edip üzerlerine biraz un serpiştirdim. Böylece üzümler ve fındıklar kekin dibine çökmüyor. Ortasında kalıyor.

Daha önce de dediğim gibi kekin biraz beklemişi güzel. Vaktiniz var ise biraz önceden yapıp ağzı kapalı bir kabın içerisinde bekletin biraz. Harika bir aroması oluyor kekin.


Afiyet olsun

Vanilya soslu kek

(Eski blogdan alıntı)

Hollanda'dan babamın geldiğini daha önce söylemiştim. Herzaman bir arada olmadığımız için bende onu güzelce ağırlamak istiyorum tabii. Dün akşam vanilya soslu kek yaptım. Bunun da tarifini sizlerle paylaşmak istedim.


Kek için malzemeler:
4 yumurta
1,5 subardağı tozşeker
1 vanilya
1/2 paket margarin
1/2 subardağı sıvıyağ
1 sb süt
1 kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 3 sb)
Vanilya sosu için malzemeler:
- 2 pk vanilya
- 1.5 sb süt
- 1 yk mısır nişastası
- 1 çb şeker
- 1 yumurtanın sarısı
- çok az su (1 yemek kaşığı kadar)
Süt'ü ve şekeri, vanilya'yı tavaya koy ve kaynamaya bırak. Bir yandan da yumurtayı ve nişastayı bir kasede karıştır. Çok az soğuk su ilave edelim. Cıvık olması ve topaklanmaması için. Süt kaynayınca çok hızlı çırparak yumurtayı süt karışımına ilave et. Çok hızlı çırparak ilave etmek çok önemli. Süt köpük köpük olmalı çırparken. Karıştırdıktan sonra bi taşım kaynaması yeterli. Altını kapatıp biraz soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
(Eski blogdaki tariflerimi buraya geçiriyorum)

Bugün klasik bir pazar günü yaşıyoruz. Dün çok güneşli olmasına rağmen bugün Samsun'da hava yağmurlu. Tüm gece yağdı ve halen devam ediyor. Haliyle, havanın kapalı olmasından belkide, keyifler biraz kaçıyor. Planlar suya düşüyor. Oğlumla balık tutmaya gidecektik bugün fakat şimdilik ertelemek zorunda kaldık.Hal böyle olunca ben de bir nebze moralleri düzeltebilmek adına şöyle güzel bir pazar kahvaltısı hazırlamak istedim. Ayrıca Hollandadan babam geldi geçen gün. Kısa bir süre için gelmiş olmasına rağmen ailemize farklı bir hava kattı yinede. İkizler, dedelerinin gelmesine, çok heyecanlandılar. Hem babamın bizde olması sebebiyle hemde çocuklar çok sevdiği için pancake yapmaya karar verdim. Çok kolay ve çabuk olan bir tarif. Ayrıca, bizim aileyece çok sevdiğimiz, tavuklu mayonezli salataya da yer verdim bugün kahvaltı soframızda. Eşim de onun spesiyali olan menemenini yaptı. Allah'a şükür soframız bereketli oldu bugün. Allah herkezin sofrasını bereketlendirsin inşallah.

Önce pancake (pankek) tarifi:
Malzemeler:
- 1 yumurta (yumurtalar küçük ise 2)
- 1 sb süt
- 1/2 sb sıvıyağ
- 1 sb un
- 2 yk tozşeker
- 1 pk kabartma tozu
- 1 pk vanilya
- 1 çimdik tuz

Hazırlanışı:

Öncelikle kuru malzemeleri (un,kabartma tozu,vanilya,tozşeker,tuz) bir kabın içerisine alıp karıştırıyoruz. Sonra üzerine sıvıları koyuyoruz (süt,yağ,yumurta). Tel çırpıcıyla iyice çırpıyoruz. Miksere gerek yok. Boza kıvamında olmalı. Üzerinde kabarcıklar oluşmasından hamurun tam kıvamda olduğunu anlayabilirsiniz.

Kabımızın üzerine streç folyo ile kapatıp, hamuru buzdolabında 30 dk bekletmemiz lazım.

30 dk sonra hamurumuzu buzdolabından çıkartıp, çok az yağ bıraktığımız tavaya, bir kaşık yardımıyla döküyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz.Tavaya sadece ilk seferinde birazcık yağ bırakmak yeterli. Daha sonra tekrar yağlamaya gerek yok. Pankeklerin üzeri kuruyunca altı pişmiş demektir. Üzeri göz göz olur ve fazla bir sıvı kalmamış olur. Bu hale gelince bir spatula ile dikkatlice alıp ters çevirmek gerek. Kısa bir süre pişirip tabağa alabilirsiniz.
Üzerine pudra şekeri serpip servis yapalım. Arzuya göre üzerine reçel/bal sürüp yenebilir.


Tavuklu salata

Malzemeler:
- 1 tavuk göğsü
- 1 kutu mısır
- marul
- 1 salatalık
- 1 havuç
- 1 domates
- 2 yk mayonez
- 2 yk yoğurt
- pulbiber

Hazırlanışı:

Öncelikle tavuk göğsünü haşlıyoruz ve isteğe bağlı galeta ununa bulayıp hafifçe tavada kıtırlaştırabiliriz. Ben sadece haşlamayı tercih ettim.

Daha sonra salatalık malzemeleri biraz iri bir şekilde doğrayalım. Üzerine mısır bırakalım. Tavukları da hazırladıktan sonra üzerine bırakalım. Bir kasede mayonez,yoğurt ve pulbiberi katıp karıştıralım. Benim elimin altında herzaman küçük bir kavanoz bulunduruyorum. Bu malzemeleri onun içine koyup ağzını sıkıca kapattıktan sonra iyice sallıyorum. Daha güzel bir kıvam oluyor. Salata sosumuzu son olarak üzerine gezdiriyoruz ve iyice karıştırıyoruz.

Süsleme arzuya göre. Ben domates kabuğundan bir gül yaptım. Bilmeyenler için tarifini vermek istiyorum.

Domatesi iyice yıkayıp kabuğunu kırmadan keskin bir bıçak ile düzgünce soyalım. Domatesin kabuğunun iç kısmını içe getirip rulo yapalım. Parlak tarafı dışta olsun. Elinin altından kaymamasına dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Rulo yaptıktan sonra ters çevirip salatamızın üzerine yerleştirelim. Salatalarınıza değişik bir hava katıyor.











Hem kahvaltıya hem de çay'a yakışan güzel bir tarif. Hem kek hem börek gibi. İçinde patates olan herşeyi çok severim. Benim gibi patates sevenlerin denemesini tavsiye ederim.

Malzemeler:
- 4 yumurta
- 5 patates
- 1 dm maydanoz
- 2 kurusoğan
- 1 sb sıvıyağ
- 1 sb yoğurt
- 1 sb un
- 1 k. tozu
- tuz, karabiber, pulbiber
- arzuya göre kaşar rendesi/susam/çörekotu(küncü)

Hazırlanışı:

Patatesleri küp küp doğrayalım, maydanozları ve kuru soğanları da ince ince kıyalım. Yumurtaları, yağı ve yoğurt'u karıştıralım. Mikser şart değil. Ayrı bir kabın içerisinde un, kabartma tozu ve tuzu eledikten sonra yumurta karışımına ilave edelim. Önceden hazırladığımız patatesleri, maydanozları ve soğanları da ilave edip karıştıralım. Arzuya göre karabiber ve pulbiber ilave edilebilir.İyice yağladığımız fırın tepsisine dökelim ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dk 150 derecede pişirelim.



Nutellalı kurabiye

Bu tarifi başka bir blogcu arkadaştan aldım ve hemen denedim. Gerçekten harika, çikolata tadında bir kurabiye. Ben tadına doyamadım valla.....


Malzemeler:
200 gr margarin/tereyağ
1/2 yk biraz fazla nutella
2 yumurta
1/2 sb toz fındık
1/2 sb az fazla p.şekeri
1 kahve fincanından biraz eksik kakao
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
aldığı kadar un
damla çikolata
Hazırlanışı:
Damla çikolata hariç tüm malzemeleri birbirine katıp yoğurun, kulak memesi kıvamında bir hamur haline getirin.
Sonra streç filmle kaplayıp veya bir poşete koyup 30 dk buzdolabında bekletin.
Beklettikten sonra ister ceviz büyüklüğünde toplar yapın ister benim gibi merdane ile açıp şekillerle kesin. Ben hem ayıcıklı hemde kalpli yaptım. İkisi de çok güzel oldu.
En son üzerini damla çikolata ile süsleyin.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin kurabiyeleri ve 180 derecelik önceden ısıtılmış bir fırında 10-15 dk arasında pişirin. Ben 13 dk pişirdim.
Muhakkak deneyin derim.
Afiyet olsun





Tırtıl kurabiye

Yumşak, ağızda dağılan çok lezzetli bir kurabiye


Malzemeler:
- 250 margarin
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı pudra şekeri
-1 yumurta-1 pk vanilya
-1 pk kabartma tozu
-1 aldığı kadar un (10 ile 15 dolu yk arası, baka baka koyun)

Üzeri için:
-1 pk siyah çikolata
- arzuya göre bir süsleme


Hazırlanışı:
Malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olmalı. Un hariç hepsini bir kabın içerisine alalım ve yoğuralım. Daha sonra baka baka unu ilave edelim. Hamur ne çok sert ne çok yumşak olmalı. Kulak memesi kıvamı ideal. Krema sıkma torbasına koyun ve istediğiniz büyüklükte şeritler sıkın. Ben küçük yaptım 5 cm civarı. Çok uzunu hoşuma gitmiyor. Önceden ısıtılmış fırında üzerini kızartmadan pişirin. Ben bu tür kurabiyeleri çok sıcak fırında pişirmiyorum. 100 ile 150 derece arası bir sıcaklıkta pişirdim. Yaklaşık 15 dk.


Güllü kurabiye

İtiraf etmeliyim ki bu kurabiyenin görüntüsünü tadından daha çok seviyorum. Özel bir davet için çok şık bir ikram. Tadı normal bir kurabiye tadı, öyle çok bir özelliği yok fakat görüntüsü zaten muhteşem. Bu da yine Gaziantep kurabiyelerinden biri . İki renkli gül kurabiyesi.


Malzemeler:
- 1 çb sıvıyağ
- 1 pk margarin
- 1 çb yoğurt
- 2 çb pudraşekeri
- göz kararı kakao
- 1 pk kabartma tozu
- 2 pk vanilya premium
- aldığı kadar un
- sarı/yeşil ve kırmızı gıda boyası. Sıvı veya toz halinde olması farketmez. Her ikisi de kullanılır. Fakat sıvı olanı daha iyi oluyor diyorlar. Ben kendim toz gıda boyası kullanıyorum.
Hazırlanışı:
Yağları, yoğurt'u, pudraşekerini, vanilya'yı, iyice elimizle karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ve unu ilave edelim. Kulak memesi yumşaklığında bir hamur elde edene kadar un koyalım. İyice yoğuralım. Unu ilave ederken birden değilde kaşıkla baka baka koymakta fayda var. Ben önce yaklaşık 5 kaşık koyuyorum, bunu karışıma yedirdikten sonra tekrar birkaç kaşık daha ilave ediyorum. Baka baka hamurum kulak memesi kıvamına gelene kadar devam ediyorum. Hamur hazır olunca bunu 2'ye bölelim ve bir yarısına kakao ilave edip tekrar yoğuralım. Hamur ve kakao'nun iyice bütünleşmesine dikkat edelim. Daha sonra kalan beyaz hamuru tekrar 2'ye bölelim. Bir parçaya kırmızı diğerine de yeşil veya sarı gıda boyası ilave edelim. Bunları da tekrar iyice yoğuralım ve boyaların hamur ile bütünleştiğine dikkat edelim.
Kakao'lu parçayı alalım ve merdane ile 1/2 cm kalınlığında açalım. Bir subardağı yardımıyla veya varsa yuvarlak kalıplarla daireler keselim. Bunları tepsiye yerleştirelim. Daha sonra kırmızı olan parçadan güller yapıp kakao'lu dairelerin ortasına yerleştirelim.
Gül yapmayı bilmeyenler için gül yapımını hemen anlatmak istiyorum:Kırmızı olan parçayı ve merdane ile yine 1/2 cm kalınlığında açalım. Küçük bir gazoz kapağı yardımıyla (veya yine varsa kalıplarla) küçük daireler keselim. Bu kestiğimiz dairelerin 5 tanesini balıksırtı şeklinde hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde yanyana dizelim ve kısa kenarından kıvırarak rulo yapalım. Ortadan ikiye kesip çevirdiğimizde ise bir gül meydana geldiğini göreceksiniz.
En son sarı/yeşil olan parçamız kaldı. Bunu da yine 1/2 cm kalınlığında açıp arzu ettiğiniz şekilde yapraklar yapıp gülün tam altına güzelce yerleştirin. Yaprakların birbiriyle olan birleşim yerine bir tane boncuk şekerleme yerleştirebilirsiniz. Tamamen arzuya göre.
Önceden ılıtılmış fırında, yani çok fazla sıcak olmayan, 100-150 derece arası üzeri kızarana kadar pişirelim. Fakat üzeri kızarmasa daha iyi. Renkleri gitmesin yani. Baka baka pişirmenizi tavsiye ederim. Yavaş yavaş pişsin, birden kızarmasın.
Afiyet olsun.....

Şeftali pastası

Eskiden GaziAntep'te kız istemeye gelindiğinde bu pasta yapılırmış diye duydum. Buyüzden bu şeftali pastası çok özel bir pasta. Özel olduğu yapımından da belli oluyor. Biraz zahmetli ama sofrada, hem görünümüyle hemde tadıyla, tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Malzemeler:

- 27 yk un ( unu baka baka koyun, biraz fazla biraz az olabilir)
- 250 gr margarin
- 8 yk p. şekeri
- 2 yumurta
- 1 pk vanilya
- ceviz kabukları

süslemesi için:
- tozşeker
- kırmızı gıda boyası
- sarı gıda boyası
- küçük, saplı, yeşil yapraklar

İçi için:
- herhangi bir pasta kreması

Hazırlanışı:

Yumurtaları, p.şekerini, vanilya'yı ve margarini bir kabın içerisinde iyice karıştıralım. Margarin malzemeyle iyice bütünleşmiş olsun. Sonra kaşık kaşık un'u ilave edelim. Unu baka baka koymakta fayda var, çünkü fazla olursa hamurumuz güzel olmaz. Tam kulak memesi yumşaklığında olmalı. Ben kendi kaşığımıla 27 yk ölçtüm. Biraz daha az veya daha fazla olabilir. Buyüzden unun hepsini birden ilave etmeyin.

Düzgün bir biçimde ortadan ikiye ayrılmış ceviz kabuklarını kalıp niyetine kullanıcaz.

Hamurdan küçük bir ceviz büyüklüğünde bir parça alıp kabuğun üzerine elimizle yavaşça yayalım. Ceviz kabuğunun dış kısmını hamurla kaplayalım. Hamuru çok fazla cevizin altına gidecek kadar indirmeyelim aşağıya yoksa piştikten sonra kurabiye kabuktan çıkmaz ve kırılır. Kapladıktan sonra hamur yukarda kalacak şekilde ceviz kabuğunu fırın tepsisine yerleştirelim. Bu şekilde tüm hamur bitene kadar devam ediyoruz ve bitince önceden ısıtılmış fırında 170 derecede hafif kızarana kadar pişirelim. Fazla kızarmasın biraz beyaz kalsın rengi.

Bu arada pişen kurabiyeleri mümkün olduğu kadar sıcakken kabuklardan ayırmaya çalışalım. Soğuduktan sonra daha zor çıkıyor.

Şeftali pastası için kurabiyeler pişerken biryandan da kremasını hazırlayalım. Krema için herhangi bir krema olabilir. Dr. oetkerin dolgu kreması da olabilir. Bu pastayı yapmak çok zahmetli olduğu için kremayı hazır kullanmak zamandan tasarruf olabilir. Bu pastayı yapmak yaklaşık 3 saatimi alıyor.Yinede krema tarifi olmayanlar için kolay bir krema tarifi vermek istiyorum.

Krema için:

- 3 yk un
- 7 yk t.şeker
- 2.5 sb süt

Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ateşe koyalım ve krema haline gelene kadar pişirelim. Daha sonra 50 gr margarin ilave edelim ve mikserle iyice çırpalım. Ben genelde krema yı soğuttuktan sonra 1 pk krem şanti hazırlayıp kremaya ilave ediyorum ve tekrar mikserle ikisini bir çırpıyorum. Krem şanti ilave ettikten sonra genelde krema daha cıvıklaşıyor. Bunu da dikkate almanızı tavsiye ediyorum.

Gıda boyalarını hazırlayalım. Bir kaseye biraz su koyup içine bıçağın ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edelim ve iyice karıştıralım. Topak kalmasın. Aynı işlemi başka bir kasede sarı gıda boyası için yapalım. Gıda boyasını dikkatli kullanalım. Bulaştığı yeri boyar çünkü. Varsa sıvı gıda boyası da kullanabilirsiniz.

Şeftali pastasını bulamak için bir tabağa da biraz tozşeker bırakalım.

Kurabiyeler ve krema pişip soğuduktan sonra şeftali pastamızı hazırlamaya başlayabiliriz.

Kabuklardan ayırdığımız kurabiyelerin içlerini kremayla dolduralım. Sonra iki tane kurabiyeyi alıp birbirine yapıştıralım. İki parmağımızla ortadan tutalım. Önce bir tarafını kırmızı gıda boyasına batırıp çıkartalım, sonra diğer tarafını sarı gıda boyasına batırıp çıkartalım. En son da tozşekere bulayalım ve baş tarafına yıkayıp kuruttuğumız yeşil yapraklardan yerleştirelim. Bu işlemi kurabiyelerin hepsi bitene kadar tekrarlayalım. Şeftali pastamız hazır. Bir gece bekledikten sonra daha lezzetli oluyor.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Donat

Çocuklar için en güzel tariflerden biri. Bu tarifi de yazmadan geçemicem.Yurtdışında yaşayanlar donut'ı iyi bilir. Benimde Hollanda'da yaşadığım zaman en sevdiğim tatlılardan biriydi. Geçen gün internet'te gezinirken harika bir donut tarifi ile karşılaştım. Bugün deneme fırsatım oldu. Sevgili arkadaşım Aysen hanımın başına üzücü bir olay geldi. Evine hırsız girdi. Bende çikolatanın mutluluk hormonu salgıladığı gerçeğinden yola çıkarak ona harika çikolatalı donatlar yapayım dedim. Bu donatlar birazdan ona gidecek. İnşallah beğenirsin sevgili arkadaşım. Daha önceden de dediğim gibi digital fotoğraf makinam olmadığı için fotoğraflarımı webcamımla çekmek zorundayım. Görüntü ancak bu kadar oluyor. Kusura bakmayın.


Malzemeler:

  • 500 gr un
  • bir çimdik tuzü
  • 60 gr margarin veya tereyağ veya kaymak
  • 1 yk tozşeker
  • 30 gr maya ( ben yaş maya kullandım, kuru da olur)
  • 225 ml süt
  • 1 yumurta
  • istediğin bir marmelat (ben kayısı kullandım) veya bir tür krema da çok güzel olur

Hazırlanışı:

Un, tuz ve margarini bir kaba alın ve iyice elinizle ufalayın. Ekmek kırıntısı gib oslun. Tamamen birbirine girdikten sonra ortasına bir havuz açın ve tozşeker ile mayayı oraya koyun. Sütü hafif ılıtıp (kan ılık olacak) yarısını maya ile şekerin üzerine dökün ve parmaklarımızın ucuyla iyice karıştırın. Şekerin ve mayanın iyice erimesini sağlayın. Sonra biraz bekletin. Yaklaşık 10-15 dk. Mayanın mayalanması için. Mayanın iyice köpürüp kabarması lazım.

Ayrı bir kasede kalan sütü ve yumurtayı karıştırın ve mayalanın karışımın üzerine dökün. Hamuru yavaş yavaş oluşturmaya başlayın. Kulak memesi yumşaklığında ve yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.Üzerine nemli bir bez örtüp kendinin iki katı olana kadar bir kenarda bekletin.

Daha sonra bu hamuru 16 parçaya ayırın ve güzelce yuvarlayın. Yuvarladığınız parçaları kahve tabağı kadar açın ve ortasına bir delik delin. Küçük çok büyük bir delik olmasın. Tekrar azıcık mayalanmasını bekleyin. Birkaç dk daha bekledikten sonra yağınızı kızdırmaya başlayın. Fritözünüz var ise 160 derecede. Ben tencerede kızarttım. Yağım kızdıktan sonra yağın altını kıstım ve ılımasını sağladım. Öyle kızarttım. Yani çok sıcak bir yağda kızartılmayacak. Her iki tarafı da altın sarısı olana dek çevire çevire kızartalım ve havlu peçetenin üzerine alalım.

Kızardıktan sonra marmelatı ağzına düz duy takılmış bir sıkma torbasına doldurun ve donatların içine sıkın. Ayrı bir yerde çikolatalarımızı benmari usulü eritip donutlarımızın bir tarafını içine batırın.

Bende çikolata vardı onları kullandım. Malum bayramdan çıkınca ama yoksa çikolata sosu da olabilir. Ayrıca margarinim kalmamış benimde acil durum fikri olarak aklıma kaymak geldi. Evde kaymağım vardı çikolataları eritirken margarin yerine kaymak koydum. Hamura da azıcık kalan margarinimi koydum ve kalanını kaymakla tamamladım. Çok harika oldu. Evde ne malzeme varsa onu kullanabilirsiniz yani.

Arzuya göre süsleme yapılabilir.

Afiyet olsun....

13 Ocak 2009 Salı

cevizli ve köfteli salata

CEVİZLİ VE KÖFTELİ SALATA



Kahvaltı için güzel bir salata. Benim salatalarım genelde uyduruk olur. Bir önceki günden birşeyler kalmışsa onu salata için değerlendiririm. Mesela et, tavuk, köfte gibi. Hiçbirşey yoksa hemen yumurta kaynatırım veya peynir atarım içine. Hiçbirşeyi atmayı sevmiyorum. Bu bende de vardı zaten ama çoğu kısmı herhalde sevgili annemden (eşimin annesinden) geçti. O hiçbirşeyi atmaz, ziyan etmez. Değerlendirmeyi çok iyi bilir. Bu da saygı duyulacak birşey bence. Herkez yapamıyor çünkü.

Gelelim salatamıza

Evde dün akşamdan kalan köftelerimden vardı. Bu günkü salatamız buyüzden köfteli salata oldu.



Malzemeler:




  • marul

  • konserve mısır

  • garnitür / bezelye

  • köfte

  • bir avuç ceviz


Sos için:

  • 2 yk yoğurt

  • 2 yk mayonez

  • pulbiber


Hazırlanışı:





Marulları güzelce yıkadıktan sonra iri iri doğrayalım. Ben elimde parçaladım. Genelde bu tür salatalarda elimle parçalıyorum. Bıçak değdirmek istemiyorum.



Üzerine mısırları, garnitürü( ben sadece bezelye kullandım bu sefer) ve köfteleri bırakalım.

Ayrı bir kasede yoğurt, mayonez ve pulbiber'i iyice karıştıralım.



Bu karışımı salatamızın üzerine dökelim ve salatamız hazır.

Genelde tüm ana malzemeler aynı kalıyor.

Marul, mısır, mayonez, yoğurt ve pulbiber. Diğer malzemeleri arzuya göre, evde ne varsa, değiştirebilirsiniz. Ben salatayla çok oynarım. Eşim ve çocuklarım da çok seviyorlar. İnşallah sizler de beğenirsiniz.

Afiyet olsun....


Maraş usulü çiğköfte

Maraş usulü dedim ama aslında bu benim usulüm. Midemden rahatsız olduğum için çok acı kullanmıyorum. Normalde daha kırmızı olması lazım renginin.
Yani şimdiden söyliyeyim, baharatlar arzuya göre değişebilir tabii.

Malzemeler:
  • 1 kg köftelik bulgur
  • 500 gr siyah köftelik et (yağsız olmalı)
  • 2 soğan
  • 3-4 limon (ekşisi bol olmalı)
  • arzuya göre maydanoz, yeşil soğan
  • baharatlar: 2 dolu yk biber salçası, birazcık domates salçası, karabiber, kırmızı biber, isot
Bu bizim oralarda köfte yaparken kullandığımız köfte leğenimiz. Bir adet de bundan olursa iyi olur tabii.

Bu da yine bizim oralarda kullanılan eski usul et makinası. Şimdi bunun elektriklileri çıktı ama ben hala bu emektarımla uğraşıyorum.
Bildiğiniz gibi çiğköfte deyince uzun uzun elde yoğurmak akla gelir. Ama ben genelde zor şeylerin kolay bir yolunu bulup hazırlamak taraftarıyım. Bu nokta da benim emektar et makinam imdadıma yetişiyor.
Sonuç: daha kolay, daha çabuk, lezzeti de gayet güzel.
Şahsi fikrim: asla elde yapılanı tutmuyor.

Yani benim gibi tembeller için önerebileceğim bir küçük ev aleti.

Hazırlanışı:

Bulgurumuzu tepsiye alalım. Bu herhangi bir tepsi de olabilir tabiki. Et'i de buna ilave edelim. Etimiz tüm parça halindeyse(kurban'dan kalan) onu küçük parçalara bölelim. Market'ten alınıyorsa kıyma halinde almak daha mantıklı.
Bunaları bir kere makinada birlikte çekelim. Hem bulgur biraz ezilmiş olur hem et tüm parça ise iyice kıyma haline gelmiş olur.
Soğanı iri parçalar halinde doğrayalım ve limonları da güzelce soyup, iri parçalar halinde ilave edelim. Çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın. Salçaları ve baharatları da ilave edip hep birlikte tekrar güzelce makinada çekelim.

Sonra bir 3. kez daha makinadan çekelim. Bu sefer çok azıcık su ilave edebiliriz. Yalnız şunu belirtmeliyim ki çiğ köfteye çok su ilave edilmez.

Bu çekme işini gerektiği kadar devam ettirebilirsiniz.

Elde yapacaksanız tepsiye yine kıyma halindeki siyah eti ve bulguru koyalım. Önce tepsinin bir kenarında salçaları, baharatları ve incecik doğranmış soğanları iyice bir yoğuralım. Limonları yıkayıp 4' e bölelim ve tepsiye ilave edelim. Hep birlikte elimizle bulgurlar iyice yumşayana kadar yoğuralım. Et bu arada iyice elinizin altında pişecek, bulgurlarda dişe gelmeyecek şekilde yumşayacak. Gerekirse çok az su ilave edebilirsiniz. Fakat daha önce de dediğim gibi çiğköfteye çok su ilave edilmez. Köfte olduktan sonra içinden limonları çıkartmayı unutmayın sakın.

En son zeytinyağı ve arzuya göre incecik doğranmış maydanoz ve yeşil soğan ilave edebilirsiniz. Çiğköfte küçük küçük sıkılır ve servis yapılır.
Afiyet olsun....

8 Ocak 2009 Perşembe

Barbi'li yaşpasta - Barbie verjaardagstaart

Malzemeler/Benodigdheden:

Pandispanya için/ Taartbodem:
  • 5 yumurta /5 eieren
  • 1.5 sb tozşeker /1.5 beker suiker
  • 2 s b un/2 bekers bakmeel
  • 1 pk kabartma tozu /1 bakpoeder
  • 1 pk vanilya /1 vanille suiker
  • 1.2 şişe soda /1/2 flesje turkse soda(of een halve beker spa rood)

ıslatmak için/ Om de taartbodem nat te maken:

  • 2 yk tozşeker /2 eetlepels suikers
  • 1 sb süt/1 beker melk

Krema için:

  • 2 pk dr. Oetker kakaolu dolgu kreması. Zaman kayıbı olmasın diye ben hazır kullandım. (Arzuya göre farklı bir krema kullanılabilir)

Ertussen:

  • ik heb deze keer van die kant en klare pakjes gekocht waarmee je slagroom en vulling kan maken, maar als je wilt kun je het ook zelf klaarmaken.
Üzeri için/ Erop:
  • 1 pk kremşanti /1 pak slagroom
  • 1 sb süt /1 beker melk, om de slagroom op te kloppen als je opklop slagroom gebruikt.
  • 1 pk krema sertleştirici /1 pakje slagroom versteviger

Süsleme için/ Versiering:

  • 1 adet barbi bebeği -1 barbie poppetje
  • minik yenebilir inciler - bloemetjes en pareltjes (we gaan een bruidsjurk maken)
  • çiçek şekerlemeleri

Hazırlanışı:

Öncelikle pandispanyamızı en az 1 gün önceden hazırlayalım.

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını birbirinden ayıralım. Beyazları bembeyaz kar halini alana kadar cam bir kasede çırpalım. Ayrı biryerde yumurta sarılarına tozşekeri ve vanilya'yı ilave edip beraber iyice çırpalım ve beyazlara ilave edelim.

Unu ve kabartma tozunu ayrı bir yerde eledikten sonra yumurta karışımına ilave edelim ve biraz daha çırpalım ama devrini düşürelim mikserin ve çok uzun çırpmayalım. En son yarım şişe gazoz ilave edip azıcık daha çırpalım ve pandispanyamız hazır.

Orta boy yuvarlak bir kalıba dökelim ve önceden ısıtılmış fırında 150-180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim. Altına muhakkak yağlı kağıt serelim.

Pandispanyayı tel ızgaranın üzerinde soğumaya bırakalım. Pasta tabanımız biraz dinlendikten sonra onu şeffaf folyo ile iyice saralım ve bir gün kuru bir yerde bekletelim.

Pastamızı yaparken ikiye keselim ve alt tabanını çukur bir kaseye yerleştirelim. Üzerini hazırladığımız 1 sb şekerli sütün yarısı ile ıslatalım. Kremamızı hazırlayıp bir kısmını üzerine bırakalım. Bir kısmını da Pastanın üzerine sürmek için bırakalım. Arzuya göre pastanın arasını muzlarla veya damla çikolatalarla lezzetlendirebilirsiniz. Pasta tabanımızın diğer katını da kalan sütle ıslatıp kasedeki pastanın üzerine kapatalım ve buzdolabına kaldıralım. Kasenin üzerini streçfilmle kapatalım. Bir gece bu şekilde beklesin. Ertesi gün kasemizi dolabtan çıkartıp servis yapacağımız tabağın üzerine ters çevirelim. Bu işlemi biraz dikkatli birşekilde yapalım. Pasta hemen kaseden çıkmayabilir. Kenarlarını önce bir bıçak yardımı ile kaseden ayıralım sonra ters çevirelim. Bütün gece kasenin içerisinde beklediği için pastamız kubbe şeklini alacaktır. Pastamızı tabağa aldıktan sonra kalan pasta kremasını da üzerine sürelim. Çok fazla olmasına gerek yok. Pastanın ortasına bacaklarını çıkardığımız barbi bebeğimizi yerleştirelim. Bacaklarını çıkartmak istemiyorsanız öyle de içine yerleştirebilirsiniz ama çıkarabilirseniz daha iyi olur. Bebeğimizi yerleştirdikten sonra hazırladığımız kremşantiyi sıkma torbasına koyup üzerine şekilli sıkalım.Bebeğimizin gelinliğini oluşturmuş oluyoruz böylece. ben ara ara yenebilir incilerle süsledim ve etek uclarına çiçek şeklinde şekerlemeler yerleştirdim. Şeker hamurunuz varsa bundan da süslemeler hazırlayabilirsiniz. Çok kolay ve gösterişli bir pasta.

Afiyet olsun.....


Bereidingswijze:

Doe de eigeel en eiwit in aparte bakken. Klop de eiwit stijf. Klop daarna de eigeel samen met suiker en vanille mooi glad. Het moet een mooie licht gele kleur krijgen. Klop het lekker lang door elkaar.

Zeef de meel en bakpoeder samen in een andere bak.
Mix de eiwit en eigeel doorelkaar en doe er daarna de gezeefde meel bij. Klop het zachtjes doorelkaar. Doe er tenslotte nog een halve beker spa rood (of een halve flesje turkse soda)bij en nog heel even kloppen ben je klaar.


Dit is genoeg voor een taartvorm van 24 cm, dus genoeg voor ongeveer 12 pers.
Doe het mengsel in de taartvorm en laat het in een voorverwarmde oven ongeveer 40 min. bakken.

Bak tenminste 1 dag van te voren je taartbodem. Wikkel het helemaal in strech folio en laat het 1 dag wachten in een koude oven. Op deze manier kun je, de volgende dag, de taartbodem veel beter in delen snijden. Gebruik deze methoden voor alle taartbodems.

Klop de slagroom stijf en laat het in de koelkast wachten totdat het wat stijf wordt.
Snij de bodem in 2 delen. Leg de 1'e deel op de bodem van een diepe kom. Laat het netjes tot onderin zakken. Maak de bodem nat met de helft van de suiker en melk mengsel. Doe er daarna de slagroom (of naar smaak een andere vulling) op. Leg de 2'e deel van de taartbodem erop en maak het tevens nat met de resterende helft van de suiker en melk mengsel. Bedek de kom met strechfolie en laat het 1 dag wachten in de koelkast. Als je haast hebt kun je het misschien een paar uur laten wachten, maar het is beter om daar de tijd voor te nemen.

Haal, na genoeg gewacht te hebben, de taart uit de koelkast. Haal met een mes voorzichtig de zijkanten van de wand van de kom los. Doe er daarna een bord over, ten grootte van de kom. Het is beter als je hiervoor de bord gebruikt waarmee je de taart wilt serveren.
Houd met beide handen de kom en de bord goed vast en draai het om, zodat de bord onder en de kom boven zit. Haal nu zachtjes de kom van de taart los. Als het goed is heb je nu een taart met een ronde vorm.
Haal nu de benen van de barbiepop los en steek het middenin de taart. Smeer er netjes nog wat slagroom op. Doe de resterende slagroom in een spuit. Spuit de slagroom netjes, in gewenste vorm, over de taart heen zodat het op een bruidsjurk lijkt.
Versier de bruidsjurk tenslotte met eetbare pareltjes en bloemetjes.