Bu fotoğrafları
pastacı kızın sitesinden aldım. Benim fotoğraf makinamın olmadığını birkez daha hatırlatıyorum. İlgili merciilere duyurulur bu arada. Yani sevgili eşime sesleniyorum buradan.!!!Tüm fotoğraflarımı webcam ile çekiyorum. Profiterolün fotoğrafı da birtürlü istediğim gibi çıkmadığı için internetten güzel bir resim bulayım dedim. Umarım sakıncası yoktur. Tarif kendi tarifim, bu profiterollerin tarifini isterseniz
pastacı kızın blogundan alabilirsiniz.
Canım kardeşim Meral, geçenlerde benden profiterolün tarifini yayınlamamı istemişti. Kusura bakma canım bu kadar uzun sürdüğü için. Bu aralar çok yoğunum. Hemen tarifi senin için yayınlıyorum.
Meral geçen sene Nisan ayında Samsun'a gelmişti. Bana, diğer kızkardeşim Rukiye ile beraber doğum günüm için sürpriz yapmışlardı. Çok sevinmiştim. Biricik Yasinimi de getirmişlerdi ozaman.
Annem ile babamın da haberi vardı, fakat bana yokmuş gibi davrandılar. Akşam üstü msn',i açtılar ve kalkmak bilmediler. Bende kayınvalidemler memleketten geliyor zannediyorum, yemek hazırlığındayım. Bir yandan da anneme ve babama söyleniyorum, msn'i kapatmıyorlar ve beni işimden alıkoyuyorlar diye. En son webcam'ı mutfağa çevirdim, onların beni görebilecekleri şekilde. Ben orada hazırlıklarımı tamamlarken onlarda beni izlediler. Yaptığım herşeyi tek tek görmek istediler. O gün suböreği, içli köfte, çorba ve birşeyler daha hazırlamıştım ama hatırlayamadım şimdi.
"Bakalım misafirlerin kimmiş, bizde merak ettik", dediler bana. Eşim bana 1 aydır numara yapıyordu. Birtürlü kimin geleceğini söylememişti. Bende meraklıyım, kıvrandıkça kıvrandım. Aldığım duyumlara göre kayınvalidemin geleceğini öğrendim. Fakat eşim etrafa bilerek yalan haber dağıtmış, beni yanlış yönlendirmek için yani. Tahmin edersiniz ki kapıda kızkardeşlerimi görünce ne kadar mutlu oldum. O anda annem ile babamda hala msn'delerdi. Onlar dünyanın öbür ucundan mutluluğuma şahit olmak istediler ve oldular da. Birçok hediyelerle gelmişlerdi. Havalarda uçtum adeta. Ayağım yere basmadı bir müddet.
Bunları yazmayı planlamamıştım aslında ama, birden aklıma geldi işte. Çünkü Meral ozaman benim profiterolümden yemişti ve çok beğenmişti. Şimdi onun tarifini istiyor. Paylaşmak istedim sadece.
Hemen tarife geçiyorum:
Malzemeler:
Hamur için:
- 250 ml su (2,5 çb)
- 50 gr margarin
- 150 gr un (1,5 sb)
- 30 gr nişasta (2 yk)
- 4 yumurta
- 1 ç.k k.tozu
- 2 t.k. t.şeker
Krema için:
- 50 gr un (3 y.k.)
- 150 gr t.şek. (1 s.b.)
- 500 ml süt
- 50 gr margarin (arzuya göre)
- 1 vanilya
- 1 limon kab. rendesi (arzuya göre)
- 1 pk kremşanti (tarife göre hazırlanır)
Üzeri için:
veya
- 1/2 pk beyaz çikolata sosu
- 1/2 pk siyah çikolata sosu
Ben genelde ikisini bir kullanıyorum. Önce birini sonra üzerinden diğerini gezdiriyorum. Çok güzel bir görüntü elde ediliyor.
Hazırlanışı:
Önce kremayı pişirelim ve soğumaya bırakalım. Bir yandan da kremşantiyi çırpalım ve soğuyan kremaya ilave edelim. Krem şantiyi ilave edince krema biraz cıvıyor. Bu yüzden krema sertleştirici kullanıyorum. Krem şantiyi normalden biraz daha katı hazırlamak da iyi olur.
Su, marg. ve t.şeker bir tencerenin içerisine koyup suyu kaynatalım. Su kaynayınca margarin ve t.şek. içerisinde eriyecektir. Başka bir kabın içerisinde unu, nişastayı ve k.tozunu karıştıralım. Ben herzaman elerim. Bu un karışımını bir seferde suya ilave edelim ve çabuk çabuk karıştıralım. Hamur birden katılaşacaktır ve karıştırması zorlaşacaktır. Fakat birkaç dk güzelce hamuru pişirmemiz lazım.
Hamur piştikten sonra soğumaya bırakalım. İyice soğuduktan sonra hamura tek tek yumurtaları yedirelim. İster bunu mikserle yapın ister el ile yoğurun. Ben genelde elimle yumurtaları iyice yoğururum. Hamur yapış yapış oluyor. Eline yapışıyor. Bu sorun değil.
Yumurtaların hepsini ayrı ayrı yedirdikten sonra ister hamuru bir sıkma torbasına koyup yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsiye sıkın, isterseniz de hamuru elinizi hafifçe ıslatarak yuvarlayarak tepsiye dizin. İkisi de olur. Ben sıkma torbasıyla uğraşmıyorum. Elimi çok hafif suya değdirip ceviz büyüklüğünde toplar yapıyorum. Ozaman hamur elime yapışmıyor.
Profiterolleri önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dk kızarana kadar pişiriyoruz.
Püf noktası: İlk 20 dk kessinlikle fırını açmıyoruz. Bu çok önemli. Yoksa profiteroller söner ve istediğimiz gibi puf puf olmaz.
Profiteroller piştikten sonra ister yarısına kadar ikiye kesip ortasına kremayı doldurabilirsiniz. İsterseniz de benim gib krema sıkma aletinizin , varsa, uzun sivri ucunu takıp onunla kremayı profiterollerin içine sıkabilirsiniz. Böylece ikiye kesmeme gerek kalmıyor. Porifterollerim güzel yuvarlak kalıyorlar.
Bu fotoğrafı da
pastacı kızın sitesinde gördüm. Çilekli profiterol. Çok beğendim, burada da yayınlamak istedim.
İçine krema ile çilek parçaları koymuş. Benim yaptığım gibi kremayı sıkma aletiyle sıkacaksanız bence çilekleri el blenderından geçirip kremaya ilave edebilirsiniz. Böylece çilekli kremşanti olmuş olur. Ben ileriki zamanlarda denemek istiyorum doğrusu. Şimdi tam çilek zamanıyken güzel olur.