31 Mart 2013 Pazar

DİYET ISPANAKLI TONBALIKLI SALATA




Malzemeler:

  • taze ıspanak
  • 1 kutu tonbalığı
  • 2 adet kapya biberi
  • 2 adet havuç
  • 2 adet domates
  • Tuz, pulbiber
 














Hazırlanışı:

Ispanakları ayıklayıp sirkeli suda beklettikten sonra iyice yıkayalım ve iri şekilde doğrayalım. Ben salata için ufak yapraklı ıspanaklar almaya gayret ediyorum. Yoksa da iri yaprakların arasında muhakkak küçük yapraklar oluyor. Onları içlerinden seçip salatada kullanıyorum, büyük  yapraklarında  yemeğini  yapıyorum. Hiç küçük yaprak yoksa tabiki büyük yaprakları da doğrayıp kullanabilirsiniz.

Diğer malzemeleri de irice doğrayıp salataya ilave ettikten sonra tonbalığının fazla yağını süzelim ve salataya ilave edelim. Tuz ve pulbiber ilave edip salatamızı karıştıralım.

Tonbalığı yeterince yağlı olduğu için bu salatada başka yağ kullanmıyorum. Biraz yağlı olmasında sorun yok diyorsanız tonbalığının yağını süzdürmeden salataya katabilirsiniz. 

En çok sevdiğim salatalardan biridir tonbalıklı salalata. İster ıspanak ile yapın bu salatayı ister marul ile, her şekilde çok lezzetli ve inanılmaz doyurucu oluyor.

Afiyet olsun…




22 Mart 2013 Cuma







 DİYET HAVUÇLU MISIRLI SALATA



Malzemeler:


  • marul
  • havuç
  •  mısır
Sosu için:
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • çok az tuz
  • pulbiber (arzuya göre)

Hazırlanışı: marulları iri iri el ile parçalayalım. Bıçak ile doğramaya gerek yok. Üzerine havuçları rendeleyelim. Havuçların üzerine de biraz mısır serpiştirelim. Sosu için de gün içerisinde tükettiğiniz yağı göz önünde bulundurarak yağ kullanın. Bir günde en fazla 4 tatlı kaşığı kadar yağ kullanıyorum ben. Sosu için zeytinyağını, nar ekşisini,  limon suyunu, tuzu ve pulbiberini bir kasenin içerisinde çırpalım ve salatanın üzerine dökelim.
 Pulbiberi arzuya göre tabiki ama baharatların yağları parçalama özelliği varmış buyüzden ben zaten eskiden beri çok sevmekle beraber özellikle diyetimde de sürekli kullanıyorum.

Afiyet olsun...
DİYET FIRINDA SEBZELİ SOMON

Bugün çocukların canı balık çekmiş, uzun zamandır da yapmıyorduk doğrusu. Samsundayken limandan taze taze balıkları alıyorduk, hemen tazecik al ve pişir. Taze balığın kokmadığını orada öğrendim doğrusu. Demekki memlekete herzaman birazcık bayat geliyormuş. Fakat elimiz mahkum, mecburen alıyoruz. Bi koşu Samsuna gidip balık alamayacağımıza göre :)

İşte kendimce uydurduğum düşük kalorili olduğunu düşündüğüm fırında sebzeli somon. Tabi patatesi fazla kaçırmamak gerekiyor. Benim en sevdiğim sebzelerden biri olduğu için ben bu akşam bolca patates yedim maalesef.

Diyetimde akşam yemeği için bir köfte büyüklüğünde et/tavuk/ balık + 7-8 yk sebze (pişmiş) + pilav/makarna veya 2 kepçe çorba + 1 bardak ayran+ yağsız salata+1 ince dilim kepek ekmeği vardı. Bende bunları bu şekilde bir menü haline getirdim. Umarım beğenirsiniz, diyet yapanlara bir fikir olur inşallah.

Çok az yağ ile pişirilmiş bir yemek. 
















Malzemeler:

  • 1 adet dilimlenmiş somon
  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşilbiber
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 2 adet orta boy domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz biber
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası (ve çok az biber salçası arzuya göre)


Hazırlanışı:

Somonları yıkadıktan sonra suyunu süzdürelim. Daha sonra baharatlarla terbiyeleyip bir kenarda biraz bekletelim.

Bu arada tepsinin dibine bir fırça yardımı ile çok az zeytinyağı sürelim ve yuvarlak dilimlediğimiz patatesleri yerleştirelim. Patatesler arkalı önlü biraz kızarana kadar pişirelim. Bu arzuya göre aslında, isterseniz patatesleri pişirmeden  üzerine diğer malzemeleri döşeyebilirsiniz tabiki.



  Terbiyeleyip bir kenarda beklettiğimiz somonları patateslerin üzerine dizelim. Soğanı halka halka doğrayıp üzerine yerleştirelim. Arzuya göre domates ve biber de doğrayıp üzerine yerleştirebilirsiniz.


Bir kasenin içerisine salçalı su hazırlayalım ve balıkların üzerine dökelim. Aşağı yukarı yarım saat pişmesi gerekiyor.

Ben bu tür yemekleri elektrikli ızgaramın tavasında pişirdiğim için pişirme süreleri değişebilir.

Yemeğin yanına da havuçlu mısırlı salata ve bir küçük kase mercimek çorbası 
Afiyet olsun….

 



 






























20 Mart 2013 Çarşamba



DİYET RULO TAVUK GÖĞSÜ

Malzemeler:

(4 kişilik)

  • 2 adet tavuk göğsü
  • Birkaç yaprak ıspanak
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber (biber küçük ise 2 adet)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz biber
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:

Tavuk göğüslerini enlemesine ortadan ikiye kesin, böylece 4 parça elde etmiş olacaksınız. Bu parçaları şeffaf folyo veya bir poşetin arasına koyduktan sonra dikkatlice dövün. Tavuk göğüslerinin iyi pişebilmesi için biraz incelmesi gerekiyor.

Tuz, karabiber, tozbiber (veya arzuya göre başka baharatlar) ve bir tatlı kaşığı da yine arzuya göre zeytinyağını bir kasenin içerisinde karıştıralım ve tavuk göğüslerinin her yerini bu harca bulayalım. Ben daha az  yağ kullanayım diye çok az yağ koydum ve biraz da su ile sulandırdım harcımı. Tavuk göğüslerimizi terbiye ettikten sonra bir kenarda biraz bekletelim. Daha önceden terbiye ederseniz tabiki daha iyi olur. Kullanacağınız zamana kadar biraz buzdolabında da bekletebilirsiniz. Böylece tavuklar terbiyeyi daha güzel içine çekebilir.

Bu arada bizde diğer malzemelerimizi hazırlayalım.
Bunun için herhangi bir tencerenin içerisine biraz su koyup üzerine bir tel süzgeç yerleştirebilirsiniz. Ben buğulama tenceremde yaptım. Dediğim gibi tencereye biraz su koyup kaynatalım. Ispanakları telin üzerine koyup biraz yumuşamasını sağlayalım. Ispanakları vitamin kaybına uğramasınlar diye suya atıp haşlamak istemedim. Fakat başka bir seçenek yoksa çok az kaynayan suyun içerisine atın (sadece birkaç saniye) ve hemen çıkartın. Önemli olan birazcık yumuşamış olmaları. Zaten tavuğun içerisinde de pişmeye devam edecekler.

Kırmızı biberleri de dörde bölelim. Ben hazır konserve kullandım, arzuya göre kendiniz de közleyebilirsiniz. Tabiki lezzeti o zaman daha güzel olacaktır. Evde kendi hazırladığımız her şey, doğru hazırlandığı takdirde, daha vitaminli ve daha lezzetli oluyor diye düşünüyorum. Ben içinde hazır közlenmiş kırmızı biberi pek sevmedim doğrusu. Bunu da açıkça belirtmek istedim.

Arzuya göre bu yemeğin iç harcını farklılaştırabilirsiniz. İçine ıspanak ve pastırma koyanlar da var. Ben normalde bu yemeği ıspanak, patates püresi ve havuç püresi ile yapardım. Tavuğun üzerine kat kat bu harçları döşüyorsunuz. Fakat bu sefer diyette olduğum için ve pişmiş patates ve havucun şeker oranı yükseldiği için bu sebzeleri kullanmak istemedim.

Şimdi, tavuklarımız dinlendi ve diğer harçlarımızı da hazırladık. Sıra rulolarımızı hazırlamaya geldi.

Tavuk göğsünün bir tanesi alalım ve üzerini birkaç yaprak ıspanak ile kaplayalım. Bunun üzerine bir parça kırmızı biber koyalım ve dikkatlice rulo yapalım. Diğer tariflerde bu aşamada rulomuz açılmasın diye bir kürdan batırıp sonrada fırına veriyorlar. Ben biraz farklı pişiriyorum. Rulomuzu yaptıktan sonra şeffaf folyoya bonbon şeklinde sarıp uçlarını ip ile bağlıyorum. Tavuk göğüslerinin hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra buğulama tenceresine koyup yaklaşık 45 dakika orta ateşte pişiriyorum. Tavuklar bu arada kendi sularını salıyorlar ve tekrar bu suyu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.



 

 Tavuklarımız yavaş yavaş sularını salmaya başladılar ve güzelce pişmeye devam ediyorlar...










Piştikten sonra biraz verev şekilde tavukları 4 veya 5 parçaya bölüyoruz ve servis ediyoruz. Ben yanına diyet yemeği olduğu için yağsız bulgur pilavı pişirdim ve tavada mantar soteledim. Mantarlar da yine yağsız şekilde piştiler. Gün içerisinde fazla yağ tüketmediyseniz mantarların üzerlerine birazcık tereyağı bırakabilirsiniz. Bu şekilde çok lezzetli oluyor.

İster benim gibi ana yemek olarak servis yapın, ister bir aperatif olarak servis yapın. Her şekilde çok lezzetli, hafif, doyurucu ve oldukça düşük kalorili olduğunu düşündüğüm bir yemek. Yanına bir bardak ayran koyabilirsiniz.

Afiyet olsun....

 












15 Mart 2013 Cuma

Selam arkadaşlar,

Yine bloga yazmayalı biraz zaman geçmiş bende hemen telafi edeyim dedim. Fakat bu sefer farklı bir konsept ile buradayım. Malum işi bıraktıktan sonra biraz kilo aldım. İlk başta çok önemsemedim, birkaç kilodan bişey olmaz dedim. Fakat sonra birkaç kilo ile kalmadı bayağı bir kilo aldım. Tabii sıkışınca da internet imdadıma yetişti yine. Hemen neler yapabilirim diye birkaç diyet araştırdım. Karatay diyetiymiş, Dukan Diyetiymiş vs. vs.
Bir furyadır başını alıp gidiyor. Bende birçok insan gibi Dukan Diyetinde karar kıldım. Serbest olan yiyecekler sınırsız yenilebiliyormuş. Diyet cola da serbest. Ne güzel tam bana göre dedim. Adamın aleyhine yazılmış o kadar yazıyı görmemezlikten gelerek bu diyete bende başladım. Bir hafta - on gün arası  bu diyeti yaptıktan sonra 4 kiloya yakın bir kilo verdim ama bende bittim. Söylemesi ayıp bağırsaklarım bozuldu, her gün  diyare. Bunun yanında dudaklarımda morarma belirince artık Dukan'a elveda demenin vakti geldiğini anladım.

Fakat zayıflamam gerektiğinin farkındayım hala. Bu yüzden hayatımda ilk defa (diyet konusunda) doğru olanı yapmaya karar verdim ve görümcem ile birlikte bir diyetisyene gittim. Bir de güzel bir spor salonuna gittik kayıt olduk. Bir kere de sağlıklı kilo vermenin tadına bakayım dedim. Fena da gitmiyor yani....

1 haftayı biraz geçti diyete başlayalı. Diyetisyenim öyle çok sıkı bir diyet vermedi. En sevdiğim yiyecekleri söyledim o da ona göre 2000 kalorilik bir diyet yazdı. Tabiki bunun içerisinde tatlı pasta yok. Fakat sabahları tost çok sevdiğim için yağsız bir şekilde tostumu yapabiliyorum mesela.

Bu diyetin yanı sıra çok da güzel spor yapıyorum. Hafta da 3-4 gün spor salonuna gidip kardiyo çalışıyorum + hafta 1-2 gün aquagym yapıyorum. Son zamanlarda kilodanmıdır nedir bilmiyorum ama fıtığım iyice azmıştı ve ağrılardan geceleri uyuyamaz olmuştum. Valla inanın arkadaşlar ağrı neredeyse kalmadı diyebilirim. Hemen bir haftanın içerisinde geceleri biraz daha rahat uyuyabilir oldum. Bu bile beni sevindirmeye yetti doğrusu. Güne ağrısız uyanınca daha mutlu uyanıyorum artık.
Tabiki kilo veriyor olmanın da bu mutluluğa etkisi çok. Dukan Diyetini bıraktıktan sonra o verdiğim kilolar hemen geri geldi. Fakat şu anda tekrar 1 hafta da 2 kilo verdim. Zaten hedefim hafta da 2 kilo vermekti. Yaza kadar hedefime ulaşmış olacağım inşallah.

Lafı uzattıkça uzattım ama söylemek istediğim şuydu ki, artık diyet yemekleri yayınlamaya çalışacağım.
Bundan böyle elimden geldiği kadar diyetisyenimin bana izin verdiği yiyeceklerle hazırladığım diyet yemeklerini burada yayınlamak istiyorum. Biraz değişiklik olsun dedim,  ayrıca diyette olup ne pişireceğini bilemeyen arkadaşlara da bir fikir olur.

İlk olarak Diyet kabaklı mücver ve Tavuğun yanında nar ekşili yeşil salata tarifimle başlamak istiyorum. Bu tabağın yanında bir bardak da ayrana izin veriliyor. Tabiki ben iki tavuk değil bir tavuk yedim. Diyette bir köfte büyüklüğünde et, tavuk, balık yazıyordu. Gördüğünüz üzere gayet lezzetli bir diyet menüsü. .



DİYET KABAK MÜCVERİ
Malzemeler
5-6  adet küçük kabak
2 veya 3 adet yumurta
150 gr yağsız beyaz peynir
1 adet kuru soğan
5 yemek kaşığı yulaf kepeği
tuz
maydanoz
Arzuya göre karabiber, tozbiber, pulbiber

Hazırlanışı:

Bir kabın içerisine kabağı ve peyniri rendeleyin. Soğanı ve maydanozu ince ince doğrayalım ve rendelenmiş kabakların içine atalım. Kaşıkla güzelce karıştıralım. Tuz ve baharatları da ilave edelim. Teflon tavanın dibine fırça ile biraz zeytinyağı sürdükten sonra üzerinde hafif ızgara tarzında mücverleri pişirin. Arzuya göre fırına da sürebilirsiniz. Bence mücver kızartılınca daha lezzetli olduğundan çok az yağ ile teflonda pişirdim.

Tarifteki yulaf kepeğini arzuya göre un ile değiştirebilirsiniz fakat diyet olsun istiyorsanız yulaf kepeği kullanmanızı öneririm.
Bu yulaf kepeği alışkanlığı dukan diyetini yaptığım günlerden kaldı, fakat gerçekten çok faydalı birşey. Sağlık için çok faydalı olduğundan dolayı kullanmaya devam ediyorum. Beyaz unun yerine yulaf kepeği kullanıyorum.

Afiyet olsun…..


*  Mücverleri bu şekilde teflon tavaya döküp dikkatlice iki tarafı da kızarana kadar pişiriyoruz.



DİYET TAVUK İNCİK

Malzemeler:

5-6 adet tavuk incik
Tavuk baharatı (arzuya göre tuz, karabiber, tozbiber, kimyon da kullanabilirsiniz)

Hazırlanışı:

Tavuk inciklerini güzelce yıkadıktan sonra derileri ile birlikte tavuk baharatıyla baharatlandırın. Arzuya göre kendi baharatlarınızı da kullanabilirsiniz. Bana annem Hollanda’dan tavuk baharatı getirmişti, ben hep bu karışımı kullanıyorum. Bu karışımın zaten kendi tuzu olduğu için ayrıca tuz ilave etmiyorum tavuklara. Mümkünse bir gece önceden tavukları terbiye ederseniz baharatları içine çektiği için daha lezzetli oluyor.
Teflon tavada hiç yağ koymadan derileri ile birlikte tavukları pişirin. Deride tavuğun yeteri kadar kendi yağı bulunduğundan bu yeterli olacaktır. 
Ağzı kapalı olarak teflon tavada pişirirseniz kendi yağıyla birlikte kendi suyunu bırakacaktır tavuklar. Bu suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirin. Pişip pişmediğini içerisine çatal batırarak anlayabilirsiniz. Çatalı çektikten sonra tavuğun içerisinden su çıkarsa pişmemiş demektir. 

Yerken tavukların derilerini çıkartıp yiyin, çünkü bildiğiniz gibi en çok yağ deride mevcut.



Afiyet olsun....